studiedag: sporen van sociale en Vlaamse ontvoogdingsstrijd in het Kortrijkse straatbeeld

Categorie
Activiteiten
Datum
zaterdag 25 augustus 2018 10:00 - 16:00
Locatie
Station 8500 Kortrijk, België

We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan de jaarlijkse studiedag van het Priester Daensfonds. De jaar trekken we naar Kortrijk. We kijken en bezoeken niet alleen oude gebouwen en locaties, maar vernemen meer (en vaak onbekende verhalen) over Hendrik Conscience, Guido Gezelle, Tony Herbert, deken Degryse -heftig tegenstander van Daens-, 'Slunse Debunne', Alfons Depla, Baldwin Steverlynck, de doktersfamilie Lauwers, het lokaal van de Kortrijkse daensisten, de dominantie van de drie 'standen' (Patria, Gilde en Middenstand).
Uiteraard ontbreekt de band tussen Leie en textielindustrie niet in het verhaal van een verfranste stad die door jonge industriëlen en geneesheren vervlaamst werd. Al wandelend zien we aan de overkant van de Leie het 'miljoenenkwartier', maar de volkse - vandaag bewoond door migranten - wijken doen we eveneens aan.
Het zeer snel evoluerend Kortrijk, waar steeds twintig bouwkranen bovenuit steken, maakt ook deel uit van het verhaal, net als de nieuwe rol voor de Leie als verbindingsweg tussen de Rotterdamse/Vlissingse/Antwerpse havens met Parijs. Kortrijk maakt ook deel uit van de Eurometropool Rijsel-Doornik-Kortrijk. En hoe zit dat nu met de in het koor van de O.L.Vrouwkerk opgehangen 'gulden sporen'? Is de 'Maagd van Vlaanderen' op de Groeningekouter een Belgisch of een Vlaams monument? En waarover wordt bij officiële gidsbeurten in Kortrijk nooit gepraat?


Praktisch:

Vertrek vanuit Aalst: Vertrek station Aalst om 8.50 u.  Aankomst in Gent om 9.19 u.
Vertrek in Gent, richting Poperinge, om 9.36 u. Aankomst in
Kortrijk: 10.02 u.
Rechtstreeks in Kortrijk: Aanvang wandeling: 10.10 u. aan de voorzijde van het station.
 
Middagmaal. We eten in de 'Wereldkeuken', Gentsesteenweg, Kortrijk. Alles inbegrepen prijs van 20,5 euro (alle soorten drank, hapjes, soep,voorgerechten, wok, tepanyaki, gestoomde gerechten,... groenten,gebakken aardappelen, frieten,... nagerechten, koffie). Restaurant
gelegen op het parcours van onze wandeltocht (5 km). We betalen bij aankomst.

Inschrijven tot en met donderdag 23 augustus bij Joris De Kegel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

 
 

Alle datums

  • zaterdag 25 augustus 2018 10:00 - 16:00

Powered by iCagenda