AFGELAST WEGENS CORONA: Daensdag 2020 te Ninove

Categorie
Activiteiten
Datum
zondag 7 juni 2020

 

Geen Daensdag, wel veel nood aan Daens

 

Corona heeft er anders over beslist. De 63e editie van de zondagse Daensdag begin juni is geannuleerd, net nu de Daensdag aan een tournee in de Denderstreek begon. Te noteren: zondag 6 juni 2021, Daensdag met Ninove als locatie.

 

Toen en nu werd en wordt ons gehoorzaamheid opgedrongen aan systemen van mondiale winst-voor-enkelen. De ongehoorzame Daens verzette zich en hield voor ons leven te delen in solidariteit.

 

Met scherpe uitvallen in het parlement tegen zowel zijn militarisme als zijn schrikbewind in toenmalig Congo-Vrijstaat maakte Daens zich vijand van Leopold II. Vandaag zijn de standbeelden steeds meer een bron van ergernis. Hoeveel verfpotten Leopold II nog over zijn bustes en monumenten uitgekapt krijgt, duidelijk is ondertussen zijn foute kant in de geschiedenis.

 

De moord op 29 mei ll. op George Floyd toont andermaal aan dat racisme verwoestend is voor mens en samenleving, bovendien aangewakkerd door de president die dreigt demonstraties neer te slaan.

 

‘Liefde en verantwoordelijkheid voor de wereld moeten de maatstaf der dingen worden’ stelt Inge Vervotte (ex-vakbondsvrouw, ex-minister en CEO van zorggroep Emmaüs) als breuklijn in ‘after-coronatijd’. Het collectieve belang moet primeren. 

 

Daens en de daensistische beweging behoren tot de geschiedenis. Zijn niet op te splitsen waardenbundel over rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid blijft een kompas voor het collectieve belang. Daens enkel historisch aanvinken is net als elke recuperatie zijn naam oneer aandoen. ‘Daens zijn in denken en handelen’, is de gedachte die het Priester Daensfonds meegeeft op de virtuele 63e Daensdag van zondag 7 juni 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Alle datums

  • zondag 7 juni 2020

Powered by iCagenda